intrare in sat dsfsd jkl monument centru gradinita

Căldură ecologică, terenuri de joacă moderne şi apă la robinete în mai multe sate din Glodeni şi Făleşti

Locuitorii mai multor sate din Glodeni şi Făleşti au căldură ecologică, terenuri de joacă moderne pentru copii, iar în scurt timp, în casele lor va curge apa la robinete. Realizările au fost posibile datorită banilor oferiţi de Uniunea Europeană, în cadrul mai multor proiecte sociale.

Cei 150 de copii de la grădiniţa din satul Sărata Veche, raionul Făleşti, sunt bucuroşi că în curtea instituţiei a fost amenajat un teren de joacă de toată frumuseţea. Proiectul a costat aproape 300.000 de lei, oferiţi de Ambasada Germaniei.

„Aici practic nu era nimic, copiii nu aveau condiţii să se joace, să se ocupe fizic. Cred că UE este aproape de noi şi noi suntem aproape de UE”, a remarcat directorul grădiniţei din satul Sărata Veche, Făleşti, Viorica Ţurcan.

Din 2014, cei peste 2.000 de locuitori din satul Izvoare, raionul Făleşti vor avea apă la robinete, în urma implementării unui proiect în valoare de un milion de lei.

„De la turn vor primi apă toate obiectele sociale şi localitatea. Oamenii din localitate au înţeles că numai prin contribuţie şi prin implicarea lor activă putem să facem aşa ca să aducem la noi în sat”, a menţionat primarul satului Izvoare, Iurie Ursachi.

Iar grădiniţa, şcoala şi un centru comunitar din Fundurii Vechi, Glodeni, sunt conectate, de mai bine de un an, la o centrală ce funcţionează pe bază de biogaz. Investiţiile europene au ajuns la 1,4 milioane de lei.

„Suntem foarte mulţumiţi de acest sistem de încălzire, căci este şi ecologic, şi materia primă, combustibilul îl cumpărăm din Moldova, produs aici, banii rămân la noi”, a subliniat primarul satului Fundurii Vechi, Emilia Vieru.

În satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, din bani europeni a fost construit şi un centru comunitar. Proiectul a costat 2,8 milioane de lei.